Hi Lovelies....

Hi Lovelies....

December 22, 2015

Kari Ayam Marvellous Lagi Kontroversi!!!



Assalamualaikum kawan-kawan....

Hehehehe 
Saya senang hati hari ni..... sebab perut sangat kenyang and cubaan saya memasak resepi hot ni menjadi!!! Plus... baru lepas layan drama Tersuka Tanpa Sengaja!!!


hehehehehe...suka la drama ni.... sebab suka dengan Emma Maembong... tak kiralah org kate dia gedik ke hape ke... I still like her acting... she is so pretty and selamber.... tak suka dengan watak Amyra Rosli dlm ni... sbb asyik terjerit2 je...penat tengok dia meroyan... hahaha...well, tak suka means watak dia tu menjadi kan? She's good as well... bagi je la watak ape... mesti jadi... always being gorgeous walaupon watak antogonis...

Well, nak tahu ape resepi Kari Ayam Marvellous Lagi Kontroversi tu ke? Haaa... amacam? Gempak tak nama dia? Kenapa kontroversi? haaa.... kalau nak tahu, meh I cerita...
Hari tu kt FB, dlm page group Makan Apa Hari Ni (MAHN), ada sorg sis ni share resepi Kari Ayam Mamak dia.... keluarlah gmbar2 bahan2 dan cara2 masakan dia...ade la gmbr kuali dia...kuali dia mmg rare...if for me, kuali berkerak mcm tu la tanda org selalu masak...kuali mcm tu la baru umpphhh rasanyer...tp ada la makcik2 keyboard warrior ni dok mulut busuk komen kt situ, nampak mcm sedap, tapi tak lalu tekak nak makan tgk keadaan kuali la... kuali berkerak sgt la.. pg la beli kuali baru murah2 je kt kedai tu la... ayoyoyo.... sis tu nak share resepi je kot... bukannye nk tanye pendapat korg psl kuali dia pon...n plg utama, bukan nak bg korg makan pon kan? huhuhu.... well, jd la perang keyboard kt status sis tu smpi dia pon delete status dia sbb tanak pergaduhan sesama MELAYU ISLAM ni berpanjangan... its a BIG SHAME kan? entahla.... mcm2 diorg ni... luckily, ada yg sempat screenshot gmbr2 resepi sis tu... n share the resepi...

So, to cut the story short... I pon ikutla resepi sis tu n olah sikit2 ikut keadaan I kt sini... almaklumlah, I'm in UK right now... tak semua bahan yg ada dlm tu I boleh ikut kan.... ok... here we go....

Bahan2nyer : bawang, cili padi, cili merah, rempah 4sekawan (cengkih, kayu manis, bunga lawang & buah pelaga), serbuk kari, kentang, carrot, daun kari, tomatoes, halia, garlic powder & serbuk kunyit (lupe nk attach dlm gmbr)
** halia & garlic powder tu sy alter...asalnyer  Ginger Garlic Paste, but since I dont hv it, I just make it my own version...huhuhu. Tapi, dh ade resepi nk buat dah... kt bwh eh cara nak buat paste tu...

Tumis 4 sekawan dgn minyak... ltkla ikut brp byk korg nak... tp jgn lama sgt...

Masukkan bawang & daun kari sehingga bau wangi
Then masukkan cili & cili padi

Masukkan halia + garlic paste & serbuk kunyit

Masukkan ayam 

Gaulkan ayam dgn rempah tadi biar separuh masak. Jgn tambah air tau sbb nak bg ayam masak sebati dgn minyak n rempah tu dulu

Then, masukkan serbuk kari ayam & gaul lg

Masukkan air sedikit je utk biar rempah tu masak dan pecah minyak. jgn mskkn byk2 air tau...biar smpi pecah minyak n garing rempah dia

Then baru masukkan kentang, carrot, tomato dan air secukupnya. Garam jgn dilupa pula...

Biarkan dia mendidih sehingga pekat kuahnya

Wallah.... Kari Ayam Marvellous Lagi Kontroversi dah siap!!! Nanti dia akan pekat, likat & menarik tau...
sedap giller makan dengan nasi panas atau  cicah roti...
Ok...jom tengok cara nak buat Ginger Garlic Paste.... katanye, paste ni sesuai utk masak segala jenis masakan India... rasenye, masakan melayu pon leh adapt dgn paste ni kot... halia dgn bawang putih kan penyedap makanan kan.... ok...jom kite tengok... resepi ni di share oleh Sis Sheena Haseena kt MAHN.  Tempel gambar dia share je la k... I tak buat lg...sbb stok garlic n ginger tak mencukupi utk buat stok... huhuhu... lenkali kite buat...


Oh... kite tempel jugak la resepi asal dr Pn Ratna tu eh... ni dia....


Ikut you all la nak follow yg mana eh... ada version I.... ada version Pn Ratna... lebih kurang sama je...

Ok lah... berjumpa di lain hari utk resepi yang lain, ok....

Bye...

Toodles....

Lotsa love 

Dieyra

No comments:

Post a Comment

WuT sAy YoU??

SHout
Back to Top