Hi Lovelies....

Hi Lovelies....

November 21, 2015

Rahsia Air Beras Untuk Kecantikkan

Hi lovelies....

People keep asking me...what kind of beauty product that I used to have this kind of face (takde jerawat n cela, alhamdulillah)... 




Huhuhuhu... I have always answered that I dont use any product except saje gatal2 try product yg org bagi je... or if I buy any facial cleanser, my husband will finally use it all n i will ignore the product after 2 or 3 weeks just because I'm too lazy to use it anymore... hahahaha...hangat2 taik ayam namanye...  but I love to experiment things mcm cream, facial cleanser n etc sbb takde effect ape pon kt muka... takde pon jd cantik mcm Che Ta... mcm Fazura...kuikuikui.... tp mmg membazir la kan...beli try sekali dua pastu campak tepi... nasib baik husband rajin pki bagi habis cream2 tu semua sbb dia nak clearkn jerawat dia...huhuhuhu...plus dia bengang tgk bini dia membeli pastu tak pakai....


so...the truth is... I usually wash my face with Air Basuhan Beras.... that is because I lebih rajin nak masak nasi dr mengulit pencuci muka,losen,toner bagai tu... hahahaha... jimat hokey Air Basuhan Beras ni... lg murah dr SKII. I got this tip sejak kecil dr my mum... she once told me that air beras can make your face clean n white, i believe her n wash my face with it since that... so... read this article... its good for you... this is the actual tips from me... i dont have any other tip (except I dont put too much makeup on my face... and I wash my face daily with Clarisonic, amazing beauty tools for lazybone like me... will tell you in other entry!!)


Air Beras




Sebelum dimasak nasi, beras pasti dicuci sampai bersih menggunakan air. Kebanyakan orang akan terus membuang air bekas cucian beras tersebut. Namun tahukah air cucian beras tersebut mengandungi berbagai khasiat menakjubkan bagi manusia! Beras mempunyai banyak khasiatnya yang tersendiri ianya kaya dengan vitamin dan mineral seperti niacin, vitamin D, kalsium, fiber, iron, thiamine dan riboflavin. Selain itu juga, beras kaya dengan karbohidrat dan tidak mengandungi kolestrol, lemak tepu yang boleh memudaratkan. Khasiat beras bukan sahaja boleh di makan, malahan bagus untuk penjagaan kulit muka dan juga tubuh badan. Contohnya, pemakaian bedak sejuk masih diamalkan oleh orang moden sehingga kini dan ia telah diubah suai di dalam penjagaan produk kulit masa kini. 

Air bekas cucian beras memiliki kandungan khasiat yang sangat bagus untuk kulit wajah, jerawat, dan masker rambut. Silakan mencuba 6 langkah berikut untuk mangetahui khasiatnya.

* Lagi elok ambil air basuhan pertama kerana terdapat banyak khasiat

1. Toner Kulit

Rendam kapas di dalam bekas air cucian beras dan lapkan ke kulit muka Anda. Ini dapat menghapus setiap kotoran dan sebum berlebih yang ada di kulit Anda. Jika anda mengamalakn rutin ini dalam beberapa waktu kulit wajah Anda akan lembut dan segar.

2. Masker Muka

Air bekas cucian beras ini juga boleh dijadikan sebagai masker wajah. Ambil kertas napkin dan potong di beberapa bahagian macam masker. Tuangkan air beras dalam mangkuk dan rendam kertas masker di dalamnya selama kurang lebih 10 minit.

Kemudian angkat dan perah. Secara perlahan tampalkan kertas itu di wajah anda dan biarkan selama 15 minit. Wajah anda pasti akan merasa segar.

3. Pencuci Muka

Simpan air bekas cucian beras pada sebuah botol dan gunakan setiap kali Anda mencuci muka. Khasiatnya lebih tertumpu kepada pencahayaan kulit. Anda tidak perlu terus bergantung kepada produk-produk kosmetik yang mahal dan berisiko tinggi. Cukup menggunakan air bekas cucian beras ini.

4. Mengecilkan Liang Pori

Cuba celupkan gumpalan kecil kapas ke dalam air bekas cucian beras dan memakainya di wajah. Usapkan dan tekan secara perlahan pada bahagian yang diinginkan. Cara ini akan mampu mengecilkan liang pori.

5. Penyembuh jerawat

Disahkan oleh pakar kulit, Pakat kecantikan dan doktor kosmetik bahawa air cucian beras dapat mengatasi masalah jerawat di wajah Anda.

Air ini akan dapat menyembuhkan secara alami dan lebih cepat. Sila cuba kalau tak percaya.

6. Masker rambut

Tuangkan air beras pada kulit kepala dan biarkan selama kurang lebih 20 minit. Kemudian bilas menggunakan shampoo biasa plus kondisioner. Dalam sekali cuci anda akan memiliki rambut yang cantik dan bersinar tanpa perlu berbelanja mahal.

Jadi, tidak rugi untuk anda mencuba kerana rawatan ini adalah percuma dan selalu hanya dibuang air bekas basuhan tersebut. Kalau anda berjaya? maka tidak perlulah anda berhabis duit banyak untuk membeli barangan penjagaan wajah yang mahal.

7, Pelembab kulit (sesuai untuk pesakit Eczema)

Tuangkan air beras pada kulit badan untuk mencuci kulit badan yang kering. 

So...basically itulah some of the tips pasal air beras...
I will add more in future kalau ade lagi khasiatnyer ok....

Tapi kan...nak promote sket ni....

Basuh beras lebih berkhasiat and lebih bagus kalau basuh dengan Kangen Water tau!!! Dah la KW tu banyak khasiat, bersih and bagus untuk kesihatan pulak tu...


Kangen Water
Change Your Water, Change Your Life

Nak try Kangen Water? Air ph 2.5 & Beauty Water dr KW pon salah satu tips muka saya bersih and segar je... even suami yg dulu penuh jerawat batu pon dah kurang jerawat gara2 sembur dgn 2.5 & Beauty Water from KW tau....

Tak percaya? meh PM saya atau contact my mum for further explanation.... Mdm Rozilah (0123630600)

Pasal KW ni, lain entry saya explain lagi ok?

Bye for now....

~ TOODLES ~





No comments:

Post a Comment

WuT sAy YoU??

SHout
Back to Top