Hi Lovelies....

Hi Lovelies....

May 11, 2009

MEMORI & ROTAN


KALAU KORANG LAHIR PADA TAHUN 1973-1988.. MESTI KORANG INGAT NI

Kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. lg satu Gaban.

Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan? mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah...

ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang, kene laa tampal.

ni sure korang igt...program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb....

cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. Pukul tapak tangan..... kan ?

semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat kantin.

time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal laaa...

internet? email? Menda alah ape tu?

CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr.. Tiket wayang pun 5 inggit je.

kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, ' telur ' keras warna warni, ' rokok ' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, ' TiKam ' . bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.

tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh...

lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.

lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa...

permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, ' Pepsi Cola one-two-three ' , ' Police & Sentry ' , main kejar2 duduk...

kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada byk2 color tu.kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!Aiskrim Malaysia org panggil...

lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. baling2 kapur laa.

hmm...budak2 skarang,

bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu ' We Are the World, We Are the Children... ' dan lagu ' Uptown Girl ' yang diorg tau, yg Westlife nyanyi.....bkn Billy Joel nyanyi...

bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam .

AIDS wujud sejak diorg lahir.

CD pun wujud time diorg lahir.

Michael Jackson dah putih dah time tu.

Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.

Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.

Diorg tak penah tau pun ' Atari ' dgn ' Game & Watch ' .

Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih... dan diorg skarang tak
reti
nak switch on TV kalau xde remote control.

dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone...hidup di sekolah tanpa menyang2 hp pd kwn2...

hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4.. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu...

7. last skali, bile dah bace testimonial ni, korang akan terpikir utk forwardkan dkt member2 lame korg.Sure diorg suke punye laa...heheh

tapi apa yang pentinglahkan. .bila kenangkan saat ni semua dgn mendalam.. mgkin ada diantara kita mengalirkan air mata.. yelah mana taknya bebudak zaman skrg walhal anak sendiri pun takkan lalui zaman yg sebegitu lagi.. sayangnya masa begitu pantas berlalu...Dimanakah kita???

Dan saya nak komen topik HOT CHAT @ HotFM AM Krew pagi tadi...
"wajarkah anak2 dirotan guru?"


saya adalah SETUJU dgn kenyataan itu...
ibubapa yg terlalu manjakan anak...takleh usik sket anak dia...
melenting mengamuk bila anak kena rotan dgn guru..
adalah bangang dan bodoh...

knp sy ckp begitu?
krn anak2 zaman sekrang bukan lagi mcm anak2 zaman kita dulu2..
well...saya mengaku, pengalaman didenda dan dimarah guru..
itulah yg mengajar saya lbh berhati2 atas segala tindak tanduk saya...
guru memukul bukan krn sajer2 nk pukul budak..
klu dia melampau, mmg wajar ibubapa mengamuk...
bantai anak org sungguh2 tanpa salah silap budak tu, mmglah tak patut...

tp klu anak tu nakal sgt...tak dgr ckp, kurang ajar...
siapa nk marah lg selain guru?
mak bapak? marah ker???

budak2 zaman skrg tak mcm kita...
kena marah tunduk terus dan senyap...
silap2 aribulan menangis tersedu2..

budak zaman skrg, tak menjawab tak sah...
siap ajak cikgu berentap kat luar skolah...
dpn cikgu, SAYALAH HERO...
dpn ibubapa,
MAK AYAH, Boboy anak dan murid yang baik...pijak semut tak mati tau..
pijak cikgu, dia yang mati...

mungkin sbb pemakanan
atau kebebasan yang terlampau diberikan oleh parents2 yg bermurah hati...

saya pernah jadi guru sementara dulu...
saya tahu mcmmana perangai anak2 zaman skrg...
totally different from kita yg lahir zaman sebelum 1990

wajarkah anak dirotan guru?
patutkah ibubapa mengamuk sakan bila anak dirotan guru?

jawapan saya..
anak skrg wajar diberi pelajaran...
ibubapa terlalu sibuk mencari nafkah utk keluarga..
anak pandai memanipulasi ibubapa..
guru yg bertanggungjawab membentuk anak2 ini...
sebelum mereka menjadi Mat Rempit penjenayah terbaru...
atau tergelak terbahak2 menjadi Bohsia...jgn pilih jalan hitam...

andai guru itu melampau2 membantai anak kita tanpa usul periksa...
haruslah ibubapa mengamuk...
tapi...siasat la dulu...
tak semua guru diberi mandat memberi hukuman rotan pada murid...
hanya Pengetua, Timbalan Pengetua dan Guru2 Disiplin sahaja...

Guru merotan utk membentuk anak2...
merotan saja2 akan mengakibat dia kehilangan pekerjaan..
org bodoh mana nk hilang kerja dizaman gawat ini?

isu MURID membantai GURU ditempatkan dikolum2 kecik diakhbar2...
isu GURU MEROTAN MURID dipampang besar dimuka hadapan akhbar2 utama...
mengapa jadi begitu???

TEPUK DADA, TANYALAH AKAL & MINDA..


X.O.X.O

ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more



No comments:

Post a Comment

WuT sAy YoU??

SHout
Back to Top