Hi Lovelies....

Hi Lovelies....

August 16, 2007

Pegawai Rendah Kerajaan

aku terfikir...
-wajarkah mereka diberi kenaikkan gaji?
-wajarkah mereka diberi bonus yang memberansangkan?
-layakkah mereka diberi keistimewaan seperti pinjaman dan sebagainyer?
-setimpal kah segala kemanjaan dan ganjaran yang diberikan oleh kerajaan kepada mereka dgn kerja dan perfomance mereka ditempat kerja?

apa yang aku nampak...
mereka suka...
-berbual dan bergosip sesama sendiri pd waktu pejabat...
-berjual beli Avon lar...Nutrimetics lar...Cosway lar...
-mempromosikan jualan langsung yang takder kena mengena lgsg dgn hal pejabat.
-bermain cinta dgn laki orang / isteri org...
-makan...makan...dan makan lagi... (kaya kedai makan mcm nie!!) lbh2 lagi kalau ada "potluck"
-tido...siap berdengkur tu...ada yg smbl berdiri ley tido lg tu....
-bila ada tetamu dtg ke pejabat, bolayan jer...biar tamu tu tercangak2...
-buat keje selembab yang mungkin...tenaga tak ader walaupun jam baru pukul 10pagi...
-buat keje ikut cukup2 utk 1 ari jr...takkan mau buat keje lebih..penat katernyer....

jarang yang...
-buat kerja dengan tekun n bersungguh2...(ok, maybe yg freshie akan nmpk kerajinannyer...tp kebiasaannyer, lps 3 bulan, dh msk korum yg senior...lepak2 n huhahuha!!)
-melayan tetamu yang datang kepejabat dgn baik, mesra..
-siapkan segala kerja dgn pantas..klu ader keje yg tertunggak wpun datelinenyer lmbt lagi, siapkan jugak biler ada masa lebih


ntah...banyak lagi rrr....
yg penting inilah fenomena yg aku tgk selama ni....

time aku jadi guru ganti kt Sekolah Menengah Setapak Indah...
semua yg aku coretkan kt atas td, itulah antara yg terjadi....

kerani2...PAR2 kat pejabat tu...tahunyer:
-membodek pengetua dgn muka yg ala2 kesian gitu...
(saya penat, puan...badan ni sakit2...saya ada penyakit lemah jantung dek kerana badan saya yang terlalu gedebab nie....)
-menjual kuih muih, nasi lemak dan segala jenis makanan...
-time mkn lbh byk dr time keje...
8.00 - breakfast
11.00 - break
2.00 - lunch
4.00 - tea
pukul 5.00 dh balik....setiap 2 jam berenti lepak n makan...sejam nk balik pon ader rehat.. tu
bllum kire time2 curik tulang mkn snack mcm2 kt pejabat lg tu...
pendek citer..sentiasa nampak mknn atas meja n dlm mulut lar...
-menayang2 baju baru n mahal2 mengalahkan cikgu2..
-seribu alasan biler diminta tolong fotostat...rezo...dll.padahal tu keje dia tu...
-biler time cikgu2 wat POTLUCK..(which is, jamuan mkn dimana sumer org contribute bwk mknn sket2..) dia yg akan terkedek2 dtg seawal mungkin...siap bwk tupperware nk tapau...nasi dipinggan membukit..mengalahkan nafsu makan cikgu2 lelaki...cikgu lelaki lak yg berdiet sakan...huhuhu...
-this one, i alami sendiri..my mum, who also a teacher at the same place...tgh bz nk evealuate SPM English Oral Test n compiled the result to be sent to the jabatan...so, she need to copy all the documents that need to be sent. the photocopy machine yg kat office tu, strictly hanya boleh digunakan oleh org pejabat ajer...lgpon, my mum kan..she's a professional women..maner la tau wat keje org2 pangkat rendah seperti memfotostat2 nie...maner pernah dia keje kat kedai fotostat kan...apa guna ada kerani ek...
so..here the story...she asked one of the PAR (pegawai Am Rendah) to photostate the docs according to her explanataion. while that woman (the PAR) wat mcm dgr tak dgr explanation my mum yg bersungguh2 tu..(she always suker terangkan byk2 kali...guru la katakan...). tak tau lar, maybe sbb tahap pendidikan dia rendah sgt kot....dia wat mcm paham...taknak org tau kebodohan dia tak memahami penjelasan yg diberikan oleh guru yg sgt bertauliah tu... (hello, very simple instructions, ok...even my 4 years old cousin can understand that!!)...dia pon pki rampas jer paper yg my mum pegang tu n dgn muka taiknyer trus berjalan ker mesin photostate...sungguh tak bermoral, okies...
i mmg dg agak..she doesnt understand a single damn thing what my mum tried to explain to her...dah la smbl tgu memphotostat, dia sempat tertido smbl berdiri.. (kenyang sgt la tu, pagi dhmelantak 3 pinggan nasik kot...)...at the end, my mum bengang sendiri...org suruh buat lain, dia buat lain...way lari jauh dr apa yg my mum nak...huhuhuh...at last, kitorang pg photostat kt kedai luar jer...cina tu lebih faham apa yg my mum ckp dr PAR yg tau makan n tido je tu...

ntah lar...betul2 tak paham...apa la attitude diorg nie....agaknyer kerajaan terlalu manjakan diorg kot...dek kerana nak pancing undi pegawai2 kerajaan la nie...siap kerani ley beli Gen2...ley pki WAJA...diorg tak tau bersyukur...
ruginyer naikkan gaji diorg kalau keje pon tak buat dgn betul...lembab tak payah cakapla...
ni...aku dh lamer tamat mengajar...cikgu bersalin yg aku gantikan aritu, anak dia dh boleh merangkak...aku tak dapat lagi gaji aku...uiii...slow motion sungguh wat kerja...bengong tol...

wey....biler gaji aku nak dapat nie???? baik tak payah amik guru ganti kalo nk byr gaji org kena tangguh2...guru ganti bukan mcm guru biaser...my fren yg br jer dpt posting 3 bulan lps... she do all the work by herself...dr report kt jabatan, follow up pasal gaji n submit every forms...tak guner khidmat kerani2 tak guner kt ofis tu lgsg pon....klu guna diorg...6 bulan tak tentu lagi dpt gaji...
sengal tol.....

2 comments:

  1. SETAKAT GURU GANTI JER..XPYHLA NAK KUTUK2 ORG..JGN INGAT PEGAWAI RENDAH KERAJAAN NI SEMUANYA ORG BODOH2..SEKARANG KEBANYAKKANNYA SEMUA YG ADA DEGREE...BELAJAR TINGGI MANA PUN, KALAU X DE REZEKI...XDPT KEJE TETAP JUGAK..BAIK JD PEG KERAJAAN PANGKAT RENDAH ASALKAN ADA KERJE..AND ONE MORE THING....KALAU X ORG BAWAH...ORG ATAS DPT KE URUSKAN GAJI SENDIRI....THINK POSITIVE LA.....

    ReplyDelete
  2. @onlineshopping

    Puan Online Shopping...

    GURU GANTI is wayyyyy back then.. NOW I am a LECTURER in a well known IPTA...jadi Guru Ganti lps I finished my degree...and now I have my MASTER and on the way to pursuing PhD...

    this is my blog..and its up to me to type the hell anything I would like to say.. I dont even INVITE u here to read my blog...

    the entry is only my thoughts... what I felt at that time...
    so, if you dont like what i wrote...get the heck out of here..you are definitely not welcome here..

    besides...tanya lah rata2 org.. PRK mmg nature of working mcm tu... ok...maybe my title is a bit wrong.. I should put it as PEGAWAI AM RENDAH instead of PRK..tp, klu anda tak seperti yg saya mention..ignore jer la...

    KENAPA? TERASA KER??? TIBA2 KENYATAAN TERSEBAR DEPAN MATA?

    AGAIN... IF U DONT LIKE IT..GET THE HECK OUT OF MY BLOG!!!

    ReplyDelete

WuT sAy YoU??

SHout
Back to Top